Roodkoper versus geelkoper

Er is onderscheid te maken tussen roodkoper en geelkoper. Roodkoper is echt een synoniem voor koper. Geelkoper verwijst meer naar messing of een legering van koper met een percentage van ongeveer 35% zink. Wij vertellen u in dit artikel meer over het verwijderen van vlekken en vuil van roodkoper.


Koper schoonmaken

Normaliter zou je zeggen dat je koper schoon moet maken met koperpoets. Dat is echter niet de enige mogelijkheid. Hieronder een veelvoud aan mogelijkheden:

•    Wrijf het voorwerp in met antikal.
•    Smeer het koperen voorwerp in met wc-eend.
•    Wrijf het voorwerp in met zuurvrije vaseline.
•    Een geur- en smaakloos middel is een mengsel van bloem, azijn en zout.
•    Wrijf het voorwerp in met zuurkoolsap.
•    Poets koper eens met citroensap.
•    Een vrij agressieve methode is een badje met citroenzuur.

Chloorhoudende schoonmaakmiddelen kunt u beter niet gebruiken. Deze veroorzaken zwarte vlekken.

Instructies voor het reinigen van roodkoper

Voeg geen water toe aan zuur, want dan krijg je spetters. Voeg daarom altijd het zuur toe aan water.
Laat het product steeds even inwerken, dit hoef je niet te lang te doen. Reinig het koperen voorwerp met een borstel of doek dat geen krassen achterlaat. Gebruik bij het schoonmaken zachte materialen.


Het koperen voorwerp spoelen

Na de behandeling is het verstandig het koperen voorwerp goed te spoelen met heet water. Als je het met zuren behandeld is het belangrijk dat je het product ook neutraliseert, zodat je de werking ervan stop zet. Verwijder zuren als citroenzuur niet volledig want dat kan het koper aantasten: lucht en vocht zorgen dan voor een versnelde oxidatie en je krijgt verkleuringen terug. Leg de spullen daarom in een bad met huishoudsoda. Hierna goed afspoelen met water. Belangrijk is dat je het voorwerp steeds goed afdroogt.

Bron: www.infotalia.com

Terug naar overzicht