3000 kilo koper gestolen van treinspoor

In Utrecht heeft de politie 3000 kilo gestolen koper aangetroffen. Het gestolen koper was voor het grootste gedeelde afkomstig van het spoor. 


Koperdiefstal terugdringen

Koperdiefstal kost Prorail jaarlijks een aanzienlijk bedrag. Naast Prorail is ook de reiziger vaak de dupe van koperdiefstallen. Om het aantal diefstallen terug te drinken zijn er al tal van maatregelen genomen. Op veel plaatsen is het koper in de rails vervangen door het goedkopere aluminium. Politie en beveiligers met honden houden al meer controles langs de rails. 

Koperdiefstallen gedaald

Prorail heeft omwonenden verzocht verdachte situaties te melden. Ook zijn er tal van hekken langs de rails geplaatst om het de dief moeilijker te maken. Mede door deze maatregelen is het aantal diefstallen van 127 gevallen in de eerste helft van 2014, gedaald naar 54 in de eerste geeft van 2015. 

Actie Koperslag 

Prorail werkt met drie partijen samen in de 'Actie Koperslag'.

  • Ministerie van Veiligheid en Justitie
  • De metaalbranche
  • Het Openbaar Ministerie 

Bij het inleveren is een legitimatieplicht. Tijdens de strafrechtelijke vervolging wordt meer rekening gehouden met de schade die koperdiefstallen toebrengen aan het spoor en reizigers. Dat betekent vaak hogere straffen, aldus Prorail.

Bron: Actuele Koperprijs

Terug naar overzicht